Veckans schema v.47

Ikväll onsdag kl 19:30 träffas ungdomarna hemma hos KG (vedtorget 3A) för att prata och tänka på hur man kan vara som kristen och lite mer om vilka egenskaper man kan utveckla eller inte utveckla.
.
På torsdag kl 20 har vi en träff hos KG där vi lyssnar till en man som pratar om skapelse och evolution.
.
På fredagkväll kl 18 så har vi fredagsmys hemma hos Lars och Solveig Klahr. Kvällsmat och gemenskap. De bor på norra barrgatan 15, väldigt nära där Kristalina bor.
.
På lördag så är det adventsgudstjänst så då är alla varmt välkomna till stigbergsliden kl 11:30!!

Bibelstudiehäftet 21 november

Skandinaviska bokförlaget ger ut ett bibelstudie varje kvartal som innehåller korta bibelstudier och tankar som man kan gå igenom en för varje dag. Jag håller mig inte till detta till punkt och pricka men jag försöker ändå läsa igenom det så många dagar som jag hinner och det kan vara ganska intressant.
.
Jag läste idag måndagens bibelstudie, där står det såhär: och tyckte att det var speciellt bra, därför delar jag med mig av det här (det som är skrivet med kursiv text är direkt taget från bibelstudiehäftet).
.

Såhär ser bibelstudiehäftet ut det här kvartalet.
..
Uppmaningen att bli
Läs 1 Kor. 11:1; Fil. 3:17; 2Thess 3:7-9 och Apg. 26:28, 29. Vad säger Paulus här och som återspeglas i Gal. 4:12? Hur ska vi förstå denna tanke?
.
I dessa texter säger Paulus om och om igen att folket ska bli som honom för att bli i sin tur bli mer lika Jesus, jag tyckte själv när jag läste dem att wow, Paulus kände sig verkligen självsäker! Vad hade han som inte vi hade? Hur kunde han vara så självsäker i sin tro? Samtidigt så är vi ju människor och man kan inte vara perfekt, det är därför slutpoängen i dagens bibelstudium är så viktigt.
.
Flera gånger i paulus brev uppmuntrar han de kristna att imitera hans beteende. I varje situation presenterar Paulus sig själv som ett auktoritativt exempel för troende att följa. I 2 Thess 3:7-9 erbjuder Paulus sig själv som ett exempel på hur de troende i Thessalonike bör arbeta för att tjäna sitt uppehälle och inte vara en börda för andra. I 1 Kor. 11:1 uppmanar Paulus korinthierna att efterlikna honom genom att sätta andras välfärd först. Paulus oro i Galaterbrevet verkar vara något annorlunda.
I Gal 4:12 begär inte Paulus att galaterna ska efterlikna honom, utan att de "blir som" honom - han talar om att vara, inte om att agera. Varför? Problemet i Galatien var inte oetiskt beteende eller en ogudaktig livsstil, som i församlingen i Korinth. Problemet i Galatien hade sina rötter i kristendomens kärna. Det handlade mer om att "vara" än om "beteende". Paulus säger inte att de ska agera som han, utan att de ska bli som han är. Exakt de ord som finns i Gal 4:12 återfinner vi i Paulus vädjan till Herodes Agrippa II i Apg 26:29 där han sa: "Gud give att inte bara du utan alla som i dag lyssnar på mig blir sådana som jag - men utan de här bojorna." Med andra ord hänvisar Paulus till sin erfarenhet som kristen, en grund som vilar på Kristus ensam, en tro som litar på vad Kristus har gjort för honom och inte på laggärningar. Galaterna värderade sitt beteende högre än sin identitet i Kristus.
Även om Paulus inte preciserar hur han vill att galaterna ska bli lika honom visar sammanhanget i Galaterbrevet att det inte var fråga om att han avsåg att alla aspekter och detaljer i hans liv skulle efterliknas. Eftersom han var bekymrad över galaterna lagfokuserade religion tänkte han säkert på den underbara kärlek, glädje, frihet och frälsningsvisshet han hade funnit i Jesus Kristus. I ljuset av Kristus förträfflighet hade Paulus lärt sig att räkna allt annat som skräp (Fil 3:5-9) och han längtade efter att galaterna själva skulle ha samma upplevelse.
.
För efteranke: Finns det någon du känner (förutom Jesus) som är ett gott exempel att följa? Om så är fallet, vilka av personens egenskaper tycker du är föredömliga och hur kan du visa dessa kvaliteter i ditt liv?
.
Vi ska bli som Kristus, men det betyder inte att vi helt plöstligt är precis en kopia av Jesus. Man kan ha Jesus som sin förebild och vilja bli mer som honom, försöka lära sig av det som han gjorde och göra liknande saker. Men jag själv kan inte vara som honom, jag är en annan människa och jag har mina fel och brister, Gud vet det också och han älskar oss ändå.
Det är det som är så viktigt, att vi försöker bli som honom. Vi är inte och kan inte vara perfekta, men det är ändå viktigt att ha mål och sträva mot någonting, då utvecklas vi för att sakta sakta sakta bli mer lika Kristus.

2010-08-06 Tankar om evighet

Detta är en text som jag skrev för över ett år sen, några tankar som jag hade. Ni får ursäkta om det finns några konstigheter, men det är ändå värt att tänka på.

 

När jag ser tillbaka så finns det mycket att se. När jag ser framåt så finns det inte så mycket att se.

.

Mer bestämt så vet jag vad som finns bakom mig men framtiden är en överraskning. Det som väntar. runt hörnet kan antingen vara hemskt, eller så kan det vara alldeles underbart. Vi kan aldrig veta, vi kan bara ana.

.

Kanske känner man sig övervakad, som att alla tittar på en, alla ser allt som du gör. Så har jag känt. Jag har tänkt i banorna som att alla vet vad jag ska göra härnäst, de vet om jag ska in till stan. De vet, så att när jag inte är där så skriver de om mig. Att allt egentligen handlar om mig, utan att jag vet om det. Så har jag känt.

.

Jag tror inte att människorna vet vem jag är. Jag är precis som de jag träffar på gatan, en okänd. Men himlarna, allt där i ser på oss människor. Vi är övervakade, inte av varandra, men av andra som vi inte ser. Det är väl därav som den där känslan kommer.

.

Kanske tror du att jag har fel. Kanske tror du att jag är sjuk i huvudet, det kan låta så. Men jag tror att det är en kamp mellan gott och ont i varje människa på denna jord. Det finns mer än det som vi ser. Mer än växter, hus, människor, djur. Har du aldrig märkt något som du inte kan förklara med hjälp av detta? Det finns mer.

.

Det är en kamp inom oss, mellan gott och ont. Vilka val gör vi, vilken väg väljer vi, vi är övervakade.

.

Det kan ge en otrolig press, när man vet om detta. För vi vet inte vad som är det goda och vad som är det onda. Det kommer inte naturligt. Så vi behöver Guds hjälp. Vi behöver hans hjälp för att veta vilken väg som är bäst. Han vet vårt bästa och han vill vårt bästa. Vi måste bara överlämna valen till honom. Det kan vara svårt när man inte får välja själv, men han hjälper oss att välja. Det är vi som bestämmer att han bestämmer om man säger så. Han finns där tillgänglig för oss.

.

Det är det som är fri vilja. Om han helt enkelt hade bestämt det goda för oss så hade vi varit som små barn där föräldrarna bestämmer allt. Men det är vi som bestämmer om Gud får bestämma i vårt liv.

.

Jag vill men det är svårt. Jag vill göra Guds vilja, jag vet att det som han vill mig är det bästa. Men synden döljer hans vilja för mig. Mina viljor och önskningar är moln framför hans.

.
Om ni har frågot och funderingar så har jag inte svar på allt, men försöker gärna svara. Fråga gärna antingen genom att kommentera här nedanför eller genom att mejla till kristalinasmiles@gmail.com

Schema v.44

Tisdag igen. Veckans schema. JA, här kommer det! :)
.
Onsdag kl 19:30 - Husgrupp
Hemma hos KG som vanligt! :)
Torsdag kl 20 - Seminarier
Hemma hos KG så ser vi på seminarier tillsammans om jordens historia och lite annat.
.
Fredag kl 19
Vi tänkte göra denna vecka lite speciell, vi ska träffas vid Vätterns strand. Stället vi ska vara på ligger nedanför kyrkan, så det är inte så långt. Man slipper backen! Där har man utsikt över typ hela Jönköping, vi ska ta lite tid att ta det lugnt och sen kanske vi har en eld och grillar lite. En annan typ av fredagsmys! :)
.
Lördag
kl 10 Bibelstudie
kl 11:30 Gudstjänst - Talare Vivianne Carlsson

Lördagkväll
kl 18 Födelsedagsfest för Kristalina
Alla är välkomna hem till Kristalina, Bernita och Linnéa för att fira lite. Mer info hittar ni här.


RSS 2.0