veckans schema v.9

.
Våren närmar sig. Solen lyser och värmen stiger.
.
Ikväll, onsdag ska vi ha spelkväll hemma hos KG, dit är alla välkomna halv 8 eller tidigare om man vill. Vi spelar spel, umgås och har det trevligt, bjud gärna med lite vänner och bekanta, det är alltid kul med nya folk!
.
På lördag så är det Willy Aronsen som predikar, en go och glad kille från grannlandet Norge. Han jobbar förutom som pastor också som evangelisationsansvarig inom adventistsamfundet i Sverige. Spelar ofta en trudelutt på sin gitarr i samband med predikan.
.
Alla är välkomna! Bibelstudie kl 10 på lördag och Gudstjänst 11:30. Vi ses!
.
Stigbergsliden 16
553 11 Jönköping

Pastorns barn, eller Guds barn?

Kyrkan är en underbar plats, underbar gemenskap där man får tala om och med Gud, där vi kan uppleva hans kärlek. Men var ligger vårt fokus? Glömmer vi att utveckla varandra? Glömmer vi att vi aldrig slutar lära oss? Att ta mer och mer ansvar, att växa upp, det är också viktigt. Jag säger inte något mer, titta gärna på videon.
.
.
Vad tycker ni?

Mitt i allt

"Tacka Herren, åkalla hans namn, gör hans gärningar bland kända bland folken! Sjung till hans ära, lovprisa honom, tala om alla hans under. Beröm er av hans heliga namn! De som söker Herren må glädja sig av hjärtat! Fråga efter Herren och hans makt, sök alltid hans ansikte. Tänk på de under han har gjort, på hans tecken och hans domslut, ni Israels barn, hans tjänare, ni Jakobs söner, hans utvalda. Han är Herren, vår Gud, över hela jorden når hans domar.
.
Kom för alltid ihåg hans förbund, det ord han påbjudit för tusen släkten, det förbund han slöt med Abraham och hans ed till Isak. Han fastställde det för Jakob som en stadga, för Israel som ett evigt förbund. Han sade: Åt dig vill jag ge Kanaans land, det skall bli er arvslott. Då var ni en liten skara, ni var mycket få och främlingar där. De vandrade från folk till folk, från ett land till ett annat. Han tillät ingen att skada dem, han straffade kungar för deras skull: Rör inte mina smorda, gör inte mina profeter något ont! Sjung till Herrens ära alla länder! Kungör hans frälsning från dag till dag! Förkunna hans ära bland hednafolken, bland alla folk hans under! Ty stor är Herren och högt prisad, värd att furkta mer än alla gudar. Folkens alla gudar är avgudar, men Herren har gjort himlarna.
.
Majestät och härlighet är inför hans ansikte, makt och glädje i hans boning. Ge åt Herren, ni folkens släkter, ge åt Herren ära och makt! Ge åt Herren hans namns ära, bär fram gåvor och kom inför hans ansikte, tillbed Herren i helig skrud. Bäva inför honom, alla länder. Jorden står fast, den kan inte rubbas. Må himlen vara glad och jorden fröjda sig. Bland hednafolken skall man säga: Herren är Konung! Må havet brusa och allt som fyller det, må marken glädja sig och allt som är därpå. JUBLA skall alla skogen träd, inför Herren, ty han kommer för att döma jorden. Tacka Herren, ty han är god, ty hans nåd varar i evighet. Och säg: Fräls oss, du vår frälsnings Gud, och församla oss och rädda oss från hednafolken, så att vi får prisa ditt heliga namn och ha vår ära i att prisa dig. Lovad vare Herren, Israels Gud, från evighet till evighet!"Och allt folket sade: "Amen!" och prisade Herren.
.
Davids lovsång - 1 krön 16:8-36
(markeringar, mina egna)
.
Samuelsböckerna, konungaböckerna och krönikeböckerna är inte alltid de mest spännande. Det är mycket kungar avsatta och tillsatta, många krig hit och dit, många släktuppräkningar och siffror. Men det är också glädje, David kände också Guds kärlek och prisade honom genom lovsång.
.
Ibland när vi får höra om någonting som hänt, på någon viss plats, eller om någon viss människa, så hör vi mycket negativt, vi kanske bara hör en sida av berättelsen. Men det som är viktigt att tänka på är att det också finns bra saker som händer hela tiden, Gud gör under än idag och det finns många tecken på hans kärlek i världen. Mitt i krig, mitt i krönikeboken så finns Davids lovsång, en tacksägelse till Gud, jag gillar speciellt delen i vers 33 "Jubla alla skogens träd, inför Herren". Till och med skogen skall tacka och prisa Herren, då har väl vi definitivt all anledning att tacka och prisa honom!

Intressant artikel om vegankost

Inom adventistkyrkan är det vanligt att det serveras vegetarisk mat, eftersom många inom kyrkan är vegetarianer. Det beror på att vi ser vår kropp som Guds tempel (1 kor 3:16-17) och att vi därför vill ta hand om kroppen på bästa sätt. Det innebär att vi är måna om motion, kost och andra hälsofaktorer. Det är inget tvång att vara vegetarian eller vegan för att vara med i kyrkan, men man liksom uppmuntrar det att ta hand om sig själv och då får man själv bestämma var man vill dra gränsen.
.
I media idag ser vi ofta många och långa diskussioner om vad som är farligt, cancerframkallande, men också en del tips om vad som är bra för kroppen hit och dit, både det ena och det andra. Men jag läste just en artikel om ett fängelse som serverat vegankost åt fångarna. De skriver om att fångarna när de kom dit fick välja mellan två avdelningar på fängelset. Antingen den delen som följer de vanliga reglerna, menyerna osv i Kalifornien eller en avdelning där det bara serverades vegankost, de fick delta i bibelstudier, de fick arbetsträning samt lära sig att kontrollera sin ilska. Man kunde ju tro att det inte skulle bli särskilt många som valde den senare avdelningen, men läs artikeln, så får ni se vad som hände. Jag tycker det var väldigt intressant att se, så läs den ni också, för att se vad som faktiskt hände.
.
.
Själv har jag växt upp med mestadels en vegetarisk kost, men ibland så åt vi kyckling, fisk och någon gång på resa köpte vi en hamburgare på mcDonald's. När jag sedan efter studenten reste mycket under ett år så åt jag kött dagligen, både det ena och det andra, ibland visste man inte vad det var för kött förns man ätit halva portionen, men när jag kom hem så bestämde jag mig för bli vegetarian. Jag hade fått för mycket kött och gillade inte att ha det som en daglig vana, därför bestämde jag mig för att bli helvegetarian. Det var cirka ett år tillbaka och det har gått bra sedan dess.
.
Jag har en vän i skolan som går i den ortodoxa kyrkan och de påbörjar en fasta nästa vecka på måndag som ska pågå i 50 dagar. Men det är inte en fasta där man inte äter någonting, utan en fasta där de äter endast veganmat under hela perioden. Jag tycker det låter som en intressant utmaning, och tänkte försöka göra det jag också. Så jag börjar nästa vecka, så får jag återkomma om hur det går och om jag märker någon skillnad i hur jag mår!
.
Vi får väl se om jag märker lika stor skillnad som fångarna i Kalifornien. ;)

Tonårsträff i Örebro 24-26 feb

Det var några år sedan jag var på en tonårsträff. Men denna helgen åkte jag till Örebro för att vara ledare där.
.
Jag måste väl erkänna att vardagen hemma hade blivit lite grå på sistone. Vanorna hade blivit lite inkörda och varje dag kändes lite mindre speciell än vad de annars kunde varit. Det var väl inte direkt hemskt dåligt, men inte direkt underbart bra heller, och kanske var det en av faktorerna som bidrog till att den här helgen kunde betyda så mycket mer för mig.
.
Helgens tema var: "Smaka och se, att Herren är God" (Ps 34:8). Det handlade om hur viktigt det är hur man upplever Gud, och hur när man smakat något gott också vill dela med sig det till andra. Talare var Sebastian Matula som går i trean på gymnasiet i Sollentuna. Förutom budskapet så tror jag verkligen att det kan vara viktigt för tonåringarna, det som också är viktigt för mig, att se att man behöver inte vara värsta bästa utbildade pastorn eller gammal för att predika, utan Gud faktiskt kan använda oss här och nu, vare sig du är 8, 13 eller 20 år gammal. Vare sig du fortfarande är i skolan eller letar jobb, vare sig du bor hemma eller skaffat eget. Gud vill inte vänta på att du har utbildat dig färdigt eller klarat av något speciellt, utan Gud kan använda dig här och nu om du bara söker dig till honom.
.
För mig blev helgen ett andligt uppfriskande. Jag jobbar i kyrkan här i Jönköping, men det händer inte nya saker varje vecka och efter ett tag så kan det kännas svårt att dra i nya saker och ordna så att det fungerar. För mig så var det verkligen underbart att få träffa tonåringar och bemöta dem där de är, att höra till både Sebastian och Anastasia, om vad Gud har gjort i deras liv och hur vi kan uppleva Gud. Jag kände verkligen Guds närvaro denna helgen, hur allting liksom länkades ihop, talare, musik och gemenskap. För mig betydde det väldigt mycket att känna Guds närvaro och den kärlek som han har till alla oss var och en.
.
Att se andra människor som brinner för Gud och att se hur han har verkat i deras liv, det tycker jag verkligen är underbart. Jag är väldigt glad att jag kunde åka på den här tonårsträffen och kunde hjälpa till med lite av varje och lära sig så mycket på så kort tid.
.
Vad tänker du på när du hör ordet Gud? Vad får du för associationer? Tänk lite på det innan du läser vidare.
.
.
Vad beror dessa associationer på? Är de positiva? Negativa? Är det saker du hört från andra eller är det från något du upplevt själv. För att få en verklig bild av någonting så är det viktigt att vi själv har upplevt det. Att vi själv har smakat och sett, bildat en egen uppfattning.
.
Har du upplevt Gud? Om inte, så kanske det är dags att fundera lite och själv ta tid att ta reda på hur han är. Om ja, så när var det sist? Vad var det som var speciellt med det? Hur kan vi uppleva Gud oftare, se honom i våra liv, se det som han gör för oss varje år, varje månad, varje dag, varje timme.
.
För mig betyder det mycket.

Sång och gemenskap

.
Det var många ungdomar som kom till LIFE-connect helgen som vi har haft i kyrkan denna helgen. Förutom mötena som informerade om vad LIFE-connect var för något så blev det en del lekar, sång och så. Här är ett litet smakprov på det som hände på kvällarna. Förutom sång så lekte vi bland annat mörkerkurragömma, fastän vi flesta är 20+, i kyrkan. Det var också riktigt skoj tyckte jag. :)

RSS 2.0